Login
Ako ochrániť váš počítač pred hrozbami
zaerius 3 Komentárov Prečítané: 17642 Vytlačiť
V dnešnej dobe Váš počítač je vystavený mnohým hrozbám a bohužiaľ veľmi málo užívateľov vie presne o aké hrozby ide a ako sa proti nim brániť. Príliš často počujem výrok typu :
"Ja nepotrebujem žiaden antivírus, ja viem čo robím" alebo "Antivírus je len pre deti".
Takýto postoj mal aj jeden môj kamoš a pred pár dňami som mu zachraňoval počítač. 42 škodlivých aplikácií mal v systéme :P. Na začiatok by som Vám vysvetlil čo všetko Vás ohrozuje. Rozdelil som všetky typy hrozieb do nasledujúcich troch skupín:


"Nakaziť a ničiť!"
Tieto vírusy majú jediný účel a to nakaziť čo najviac súborov s vlastným kódom, spôsobiť čo najväčšiu škodu v Operačnom systéme a ak je to možné aj v hardware počítača. Existujú vírusy, ktoré napr. neustále zapisujú a mažú údaje z HDD. Pod takou extrémnou záťažou podľahnú aj kvalitnejšie pevné disky do pár týždňov. Pod pojmom Počítačové vírusy si asi každý predstavuje tento typ.

"Tichučko sledovať"
Existujú však aj iné typy, podľa mňa ešte nebezpečnejšie. Vymenujme si pár z nich: ransomware, worms, trojský kôň, rootkits, keyloggers, dialers, spyware. Tieto úžasné aplikácie sa nainštalujú spolu s inou aplikáciou a väčšinou o ich existencii užívateľ nič netuší. Bežia v pozadí a zdá sa, že vôbec neohrozujú nás. To však nie je pravda. Tieto aplikácie patria do skupiny malicious software - skrátene malware (škodlivý software). Sledujú našu online aktivitu, prihlasovacie údaje, osobné informácie, údaje o platobnej karte, paypal prihlasovanie, upravujú naše vyhľadávania na webe a podobne. Ich činnosť si všimnete až keď je neskoro a vybielili vám účet v banke, alebo ukradli hry, ktoré ste vlastnili napr. na Steame.

"Vniknúť a panovať"
To však nesú všetky hrozby. Hackeri sa dokážu dostať do nášho systému, ukradnúť naše osobné údaje alebo použiť náš počítač pri online zločinoch a potom všetky stopy vedu k nášmu PC. Určite ani jeden z vás by nechcel aby polícia klopala na vašich dverách, lebo cez váš počítač napadli stránku FBI alebo zdieľali detskú pornografiu.

Teraz keď sme sa už oboznámili so základnými pojmami, by som vám ukázal ako si najlepšie ochrániť vaše súkromie.

Antivírus a firewall

Najnákladnejšia a najlepšia ochrana, asi to nemusím nikomu detailne predstaviť. Každý by mal mať nainštalovanú aspoň nejakú free verziu. Poskytuje vám ochranu v reálnom čase, čo znamená že zablokuje väčšinu vírusov ešte pred tým ako by sa dostali do vášho systému. Ale neposkytujú absolútne 100%-nú ochranu. Väčšina z nich poskytuje aj firewall, ktorý sťažuje prácu hackerom.

Najlepšie free antivírusy:
-Avast
-AVG free
-Microsoft security essentials

Najlepšie platené:
-Eset smart security ročná licencia cca. 50eur
-Kaspersky dvojročná licencia cca. 50 eur

Windows update

Aj najlepší firewall je vám nanič ak samotný Windows je deravý. Microsoft týždenne vydáva nové updaty, ktorým zaplátajú bezpečnostné chyby v operačnom systéme. Ak máte nelegálnu verziu Windowsu stále môžete updatovať váš systém len musíte byt opatrnejší. Stačí len vyhľadať na internete ktoré updaty radšej neinštalovať. Pre Windows 7 jediný taký update je KB971033. Keď máte nainštalovaný kvalitný firewall a Windows si pravidelne aktualizujete, tak sa stanete omnoho ťažším cieľom pre hackerov, ktorí si radšej nájdu ľahší ciel.

Malwarebytes anti malware

Aj keď máte nainštalovaný antivírus, tak niektoré škodlivé aplikácie dokážu obísť ochranu a dostať sa do vášho systému. Malwarebytes má jednu z najpokročilejších databáz. Dokáže nájsť aj také programy, ktoré väčšina antivírusov ignoruje. Väčšinou, keď niekomu zachraňujem PC, tak toto je úplne prvý program, ktorý nainštalujem.




Po nainštalovaní si len vyberieme opciu "Perform full scan" a stlačíme tlačítko "Scan". Po dokončení kontroly klikneme na "Show results", kde vidíme všetky nájdené nakazené objekty a následne ich dáme vyliečiť. Keď PC je extrémne spomalené tak pri prvom spustení si vyberiem "quick scan". Táto kontrola nájde a odstráni väčšinu programov ktoré spôsobovali spomalenie PC za pár minút.

Update: Mbam má nový pouzivatelský interface. Po dokončení scanu najdené hrozby presunieme do karantény opciou Quarantine All. Neskôr v history si môžeme zmazať alebo obnoviť tieto polozky.



Občas sa stane, že niektorá šikovná aplikácia vám nedovolí inštaláciu. Malwarebytes má aj nato riešenie v podobe programu Chameleon, ktorý oklame program, ktorý blokuje proces inštalácie.


Nasledujúci program je tiež od tejto firmy a volá sa Malwarebytes Anti-Rootkit, ktorý zatiaľ je len v beta verzii, čiže môže mať ešte nejaké muchy. Tento nástroj vyhľadáva tie najhlbšie zahrabané verzie rootkitov, ktoré zatiaľ žiaden iný nástroj nedokázal detegovať. Rootkit je verzia malwareu, ktorý má za úlohu utajiť činnosť iných malware aplikácií pred antivírusmi, napr. keyloggerov , ktoré zaznamenávajú vaše prihlasovacie údaje.


Adwcleaner



Adwcleaner sa špecializuje na reklamné aplikácie. Tieto aplikácie menia výsledky vášho vyhľadávania na internete. Podľa vášho vyhľadávania vám môže vyhodiť ich platené reklamy formou pop-up okien, nahradiť váš predvolený vyhľadávací nástroj napr. Google s inou napr. babylone. Adwcleaner má vlastnú a veľmi rozšírenú databázu na adware, môže nájsť také aplikácie čo malwarebytes aj antivírus prehliadli. Na nasledujúcom obrázku môžete vidieť príklad na webový prehliadač nakazený adwarom. Počítač bol chránený antivírusom a bol prečistený malwarebytesom. Napriek tomu jeden adware sa tam stále dostal, ktorý sa dokázal schovať, avšak nie pred adwcleanerom.


Po nainštalovaní stlačíme "Scan" a následne keď nám niečo našlo, tak "clean". Pozor! Adwcleaner počas procesu čistenia zatvorí všetky otvorené programy. Preto vám radím uložiť si všetok vašej práce.
Odporúčam vám aby ste si aj manuálne odstránili nechcené rozšírenia z vašich prehliadačov. Po prečistení všetky škodlivé súbory boli už odstránené ale samotné rozšírenie môže ostať nainštalované a neskôr sa znova nainštalovať aktualizáciou.


Môj postup keď niekomu čistím PC:
1. Malwarebytes anti malware - po rýchlom teste počítač pracuje rýchlejšie a tak si dokážem skrátiť celkový čas čistiaceho procesu. Neskôr si pre istotu spustím aj full scan, ktorý analyzuje všetky súbory v PC.
2. Malwarebytes anti rootkit - je veľmi malá pravdepodobnosť, že počítač bol nakazený rootkitom, ja osobne som sa s tým ešte nestretol ale radšej si zvolím istotu.
3. Adwcleaner - odstráni všetky otravné reklamné aplikácie, čím uvoľníme ďalšie systémové zdroje.
4. Antivírus- väčšinou AV je mojou poslednou voľbou, keďže prekontrolovanie celého počítača trvá najdlhšie a je lepšie pred tým odstrániť čo najviac programov, ktoré môžu spomaľovať PC.

Dôležité!!!!
Keď si sťahujete tieto programy na potenciálne nakazenom PC, tak VŽDY si kontrolujte link odkiaľ si to chcete sťahovať. Totiž niektoré malware dokážu zablokovať oficiálne webové stránky a presmerovať vás na falošnú webovú stránku odkiaľ si stiahnete len ďalší malware!!!

Po prečistení PC si nielen budete užívať oveľa väčšiu bezpečnosť ale aj zvýšený výkon. Malware beží na pozadí a dokáže extrémne spomaliť váš počítač.

Zhrnieme si to:
Pre najvyššiu bezpečnosť si nainštalujte antivírus s firewallom a týždenne raz alebo po každej inštalácií nového programu prebehnite kontrolu v malwarebytes anti malware, poprípade v adwcleneru. Pravidelne si updatujte windows pre maximálnu efektívnosť.

Dúfam, že som Vás v tomto návode naučil niečo nové a že aspoň o čosi lepšie budete dbať na vašu online bezpečnosť. Moje heslo znie: " Je lepšie byť pripravený, ako neskôr byť prekvapený".
Komentáre

Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.

Hodnotenia
5.0
Biedny
Perfektný!

Pre pridanie hodnotenia musíte byť prihlásený.

Aktuálne zápasy
Twitch TV
Anketa
Na čom najčastejšie hraješ hry?
PC Notebook Konzola Mobil
85% (442 Hlasy)
12% (62 Hlasy)
1% (6 Hlasy)
2% (8 Hlasy)
Hlasy: 518
Začiatok hlasovania: 22/03/2020 11:37